sunnuntai 30. marraskuuta 2025
Itsenäisyyspäivän kakku - mustikkapiirakkakakku
maanantai 24. marraskuuta 2025
Kinkkukierteet
Kinkkukierteet n. 25 kpl
Pohjataikina:
4 dl vehnäjauhoja
1 dl perunamuusijauhetta (tai 2dl perunahiutaleita)
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 tl Provencen yrttisekoitusta
125 g margariinia tai voita
2 dl kylmää vettä
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää pehmeä rasva ja nypi murumaiseksi taikinaksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Anna taikinan turvota kylmässä sen aikaa kun valmistat täytteen.
Täyte:
150 g pilkottua palvikinkkua
n. 1 dl silputtua purjoa
1 muna
2 rkl tomaattiketsuppia
2 dl juustoraastetta
1 tl basilikaa tai pizzamaustetta
muutama kierros mustapippuria myllystä
Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään, kananmuna raakana.
Kauli taikina jauhoja apuna käyttäen 30*90cm suruiseksi levyksi. Levitä levylle täyte tasaisesti ja kääri rullalle kääretortun tapaan. Jätä saumapuoli pöytää vasten. Leikkaa rulla terävällä veitsellä noin 1 1/2cm:n levyisiksi viipaleiksi. Nosta palat pellille leivinpaperille leikkauspinta ylöspäin. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla 15-18minuuttia.
sunnuntai 16. marraskuuta 2025
Kakku 3-vuotiaalle, työmaakakku
Tein viiden munan kakkupohjan gluteenittomana (noin 26 cm vuokaan).
5 munaa2½ dl sokeria
2½ dl Semper Fin Mix -jauhoja tai vehnäjauhoja, jos ei tarvitse olla gluteeniton
1 1/4 dl perunajauhoja
1,7 tl leivinjauhetta
Munat ja sokeri vaahdotetaan hyvin. Vaahtoon lisätään keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilän läpi.
Paistetaan 160 ° C (150 ° C - 175 °C ) alatasolla n. 45 min uunista riippuen. Kokeile kakun kypsyys tikulla.
300 g kotimaisia vadelmia
4 dl vispikermaa (itselläni oli erikseen vatkattuna 2dl kuohukermaa ja 2 dl vispikermaa)
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 1/4 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl vadelmista irronnutta mehua, käy myös vesi
200 g maustamatonta tuorejuustoa
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 dl kuohukermaa
150 g Brunbergin maitosuklaata
Sulata suklaa mikrossa tai miedolla lämmöllä liedellä.
Vaahdota kerma kulhossa. Nuoskista tuorejuusto toisessa kulhossa ja lisää sokeri.
Sekoita kevyesti vatkaten lopuksi kerma joukkoon.
Pidin hetken moussea jääkaapissa, mutta periaatteessa mousse on valmis sellaisenaan kakun väliin.
sunnuntai 9. marraskuuta 2025
Idea kahvikakkuun
Näin Facebookin leivontaryhmässä idean, kuinka piparitaikinalla voi koristella kahvikakun pintaa jouluisaksi. Itselläni ei ollut punaista pastaväriä - ainoastaan oranssia, joten valikoin uhreiksi työkaverit ja tarjosin syksyisen kakun heille virkistäytymispäivässä. Nuo tammenlehdet ovat oranssilla värjättyä kaupan piparitaikinaa ja vaahteran lehdet puolestaan murotaikinaa. Arvelinkin, että oranssi väri ei näy piparitaikinassa riittävästi, joten ostin lisäksi murotaikinaa. Joulun lähestyessä voisi käyttää myös jouluisia piparkakkumuotteja. Kakun makuna oli pipari, mutta valitettavasti en nyt löydä kakun ohjetta sieltä Facebookin leivontaryhmästä.
Päivitys 16.11: Ohje löytyy netistä hakusanoilla koristeellinen pipari-kahvikakku. Löytyy Withchocolatechipsin tileiltä sekä Facebookista että Instagramista..
lauantai 1. marraskuuta 2025
Kääretorttu isänpäiväksi
Kun siivosin kuvia, sieltä löytyi tämä, josta en ole postausta vielä tehnytkään. Tein silloin kääretortun mansikka-kermarahka täytteellä isänpäiväksi. Pursotukset ovat kinuskikermaa, jota valitettavasti ei nykyisin enää saa. Harmi, että tuotteen valmistus on lopetettu - se sopi hyvin moneen tarkoitukseen.
4 munaa
1½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet, sekoita ja lisää vaahtoon siivilän läpi. Kaada taikina hieman öljyllä hipaistulle leivinpaperille. Paista 225 asteen lämmössä noin 7 minuuttia. Kumoa pohja sokeroidulle leivinpaperille. Anna jäähtyä ennen täytteen lisäämistä.
Täytteenä siis seos, jossa on vatkattu 2dl vispikermaa ja yksi purkki rahkaa. Sen päälle laitoin pakastemansikoista, joista ylimääräinen mehu oli siivilöity pois. Päällys on tomusokerilla makeutettua kermaa.










