Hae tästä blogista

sunnuntai 11. elokuuta 2013

Kahvikakku


Tykkään leipoa kahvikakut "kultavuokaan". Itselläni on ollut yksi tällainen aarre ja sain keväällä lahjaksi toisen, joten ei muuta kuin kokeilemaan. Taikinasta tulee kaksi tällaista kakkua, toinen himppusen isompi. Vuoat ovat kooltaan 1,8 l ja 1,0 l.  Joskus teen koko annoksen isompaan, jolloin se just ja just mahtuu. Yläkuvan versiossa en ole käyttänyt aprikoosimarmeladia, ainoastaan appelsiinisuklaalevitettä noin 2 dl. Tässä alla olevassa kuvassa on puolet taikinaa ohjeen mukaisesti tehty tiikerikakuksi ja lopusta aprikoosiosasta tein muffinsseja.



Harvemmin leivon mitään tyyliin omia kokeiluja, mutta nyt rohkenin vähän inspiroida. Perustana kuitenkin joskus jauhopussista otettu ohje.

5 dl vehnäjauhoja

2½ dl sokeria (marmeladia käyttäessäni laitan vähemmän sokeria)

2½ tl leivinjauhetta

2½ tl vanilliinisokeria

3 dl kermaa (tai 2 dl kermaa ja 1 dl appelsiinimehua)

150 g sulatettua margariinia

3 munaa
 
(jo tähän mennessä kirjoitetulla ohjeella saa kakun aikaiseksi, mutta makua antamaan kannattaa lisätä jotakin)

osaan taikinaa

 1 dl aprikoosimarmeladia

ja toiseen

1 dl appelsiinisuklaalevitettä


Sulata rasva. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Yhdistä kerma, jäähtynyt rasva, mahdollinen appelsiinimehu ja marmeladi. Kerman ei ole hyvä olla liian kylmää, jotta rasva ei kokkaroidu. Riko munien rakenne ja lisää kerma-rasva-mehu-marmeladi sekaan. Lisää kuivat aineet. Kaada rasvattuun korppujauhotettuun vuokaan. Paista 175 ° C :n lämpötilassa uunin ala tasolla 45 - 50 min, muffinsseja tietty vähemmän aikaa.

Kakut tein jo alkukesästä, mutta hukkasin ohjeen välillä... Nyt löytyi papereita siivotessa. Tällä ohjeella saa nopeasti mukavan makuisia kakkuja. Voi käyttää  appelsiimehun tilalla vaikka 1 dl vahvaa kahvia ja lisätä 3 rkl tummaa kaakaojauhetta. Tällöin sekaan sopii vadelmahillo tai suklaarouhe. Joskus olen korvannut appelsiinimehun kivennäisvedellä ja lisännyt 1 rkl kardemummaa. Jos tykkää rusinoista, edellä mainittuun kivennäisvesiversioon sopii 1 dl rusinoita oikein mukavasti. Appelsiinimehun tilalla voi käyttää myös 1½ dl ananasmurskaa liemineen. Eli variaatioita riittää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti