Toissa viikonloppuna työstin saamiani raparperejä. Olen joskus aiemminkin ehkä tehnyt piimäpohjaista raparperipiirakkaa, mutta se ei ole jäänyt mieleeni yhtä maukkaana kuin tämä
Emma Sainion blogista löytämäni ohje. Ohjeekseni valikoitui perinteisiä, nopeatekoisia ohjeita, jotka pystyi tekemään hyvin perusaineilla, sillä oikeastaan en ollut varautunut leipomaan, joten ohjeiden raaka-aineet piti löytyä kaapista. Olipa mukava leipoa pitkästä aikaa!
Raparperipiirakka, pellillinen 60 cm uuniin, paistolämpötila 175 astetta
6 dl sokeria
6 dl piimää
200 g sulatettua voita
10 dl vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa
2 tl leivinjauhetta
päälle kuorittuja ja pilkottuja raparperinpaloja noin reilun litran verran sekä kanelia ja sokeria
Huuhtele, kuori ja pilko raparperit. Voit laittaa halutessasi hieman sokeria raparperipalojen sekaan. Sulata voi. Anna hetken jäähtyä. Sekoita sokeria ja piimä, Lisää sulatettu voi sekä jauhot, joihin on sekoitettu sooda ja leivinjauhe. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Leivinpaperin voi halutessaan voidella. Itse en voidellut ja ihan kohtuudella piirakka irtosi. Ripottele raparperin palat taikinan päälle. Ripottele päälle hieman sokeria, sitten kanelia ja päälle vielä hieman kevyesti sokeria. Paista uunissa noin 40 minuuttia. Aluksi paistoin keskitasolla, mutta siirsin lopussa alimmalle tasolle.
Maukasta sellaisenaan, mutta voi nauttia myös vaniljakastikkeen kera.
Piimää jäi jäljelle vielä 2dl, joten tein vielä toisen piirakan pyöreään vuokaan mukaillen ohjetta, joka löytyi
Kinuskileipomosta (Karpalonkukan paakari).
Raparperipiirakka
POHJA (noin 25 cm halkaisijaltaan olevaan pyöreään vuokaan):
100 g voita
2 dl piimää
2 kananmunaa
1½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl kanelia
ripaus suolaa
Päälle vajaa litra raparperinpaloja.
Huuhdo, kuori ja pilko raparerit. Sekoita palojen sekaan hieman sokeria. Vatkaa kananmunat ja sokeri kevyeksi vaahdoksi.
Lisää vaahtoon piimä ja voisula sekä kuivat aineet vuorotellen, välillä sekoittaen.
Kaada taikina vuokaan ja ripottele raparperit pinnalle. (Minulla niitä tuli aika paljon) Kanelia ja sokeria voi ripotella raparperien mausteeksi. Itse jätin ne tällä kertaa pois.
Paista piirakka lähes kypsäksi ja vasta sitten lisää muruseos pinnalle. (Itse lisäsin muruseoksen noin puolen tunnin paistoajan jälkeen, mutta seos ei saanut väriä viidessätoista minuutissa, joten jatkoin paistoaikaa. Sinällään se ei tällä kertaa haitannut, sillä taikinakaan ei ollut tuossa ajassa kypsää.)
Piirakasta tulee melko korkea, joten paistetaan 175 asteen lämmössä uunissa noin 45 minuutin ajan yhteensä.
MURUSEOS:
75 g voita
2 dl kaurahiutaleita
1 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
Sulata rasva kattilassa ja sekoita muut aineet sulaneen rasvan sekaan.
Levitä muruseos tasaisesti piirakan päälle. Paista, kunnes muruseos on saanut hieman rusketusta pintaansa.
Piirakka tarjoillaan hieman lämpimänä vaniljajäätelön tai -kastikkeen kera. Meillä tosin syötiin ilman lisukkeita 😃
Raparperikiisseli
Useimmiten teen raparperikiisselin mansikkasurvoksen kera, mutta nyt pakastimesta ei enää löytynyt mansikkaa. Hyvä tuli näinkin.
1½ l rparperipaloja
n. 2 dl sokeria
1 l vettä
4 rkl perunajauhoja
Huuhdo ja paloittele raparperit. Raparperejä ei välttämättä tarvitse edes kuoria. Pane raparperit sokerin kanssa kerroksittain kattilaan. Itse laitoin vedestä 3 dl sekaan, toki vähempikin olisi varmaan riittänyt. Hauduta raparperit kypsiksi miedolla lämmöllä (15 - 30 min palojen koosta riippuen). Lisää loput reilut 7 dl vettä ja kiehauta seos. Sekoita perunajauhot noin desilitraan kylmää vettä, nosta kattila liedeltä ja lisää siihen hyvin puuhaarukalla sekoittaen perunajauhosuurus. Nosta kattila vielä liedelle ja anna kiisselin kiehahtaa sekoittamatta. Jätä kiisseli jäähtymään.
Kiisseli on maukasta vaniljajäätelön tai -jogurtin kanssa. Itse valitsen näistä kyytipojaksi mieluummin jogurtin.
Raparperikiisseliä en ole tehnyt pitkään aikaan! Yleensä itsekin teen sitä mansikoiden kera. Vielä tuota raparperia näkyy kasvavan , taitaa viikonloppuna olla meillä kiisseliä pöydässä :)
VastaaPoista