Hae tästä blogista

sunnuntai 24. kesäkuuta 2012

Rippijuhlien tarjottavat: suolaiset


Ajattelin ensin, että en taida tehdä tästä postausta ollenkaan, sillä ruuanlaitto ei ole todellakaan vahvin lajini. Muutin kuitenkin mieleni, kun huomasin mukavan kommentin reissusta palatessamme kookospikkuleipien postauksessa. Ehkäpä tästäkin on jollekin hyötyä, ainakin toivon niin - itse pystymetsästä aloittaneena.

Rippijuhlien tarjoilut olivat aikalailla rippilapsen toiveiden mukaisia. Jo talvella hän ilmaisi haluavansa vadelmamoussekakkua ja punaherukkahyydykekakkua. Niinpä onnittelumaljaankin valikoitui vadelmamehu + kivennäisvesi. Ja kengät ratkaisivat juhlien värimaailman!


Meillä oli tarjolla hyvin perinteisiä ruokia: varhaisperunoita, keitettyjä kasviksia, jauhelihapullia ja lohta. Lisänä oli vihersalaatti ja makaronisalaatti. Perunoille varasin ihan vain voita ja vaihtoehtona kermaviilikastiketta. Kermaviilikastikkeen ohjeen mukailin Pirkan omenatsatsikin ohjeella, kuitenkin hyvin varovasti maustaen. Leipien lisäksi oli karjalanpiirakoita munavoilla. Ruokajuomana oli kotikaljaa, mehua ja vettä.

*Lisäys kesä 2013: Kannattaa katsoa myös lakkiaisten tarjoilut suolaisten osalta, jos haluat ruuan tilalle salaattivaihtoehdot + muuta suolaista purtavaa.*

Omenatsatsiki

3 tlk (2 dl)Pirkka laktoositonta kermaviiliä
omenaa (Royal Gala)
1/2 pientäpurjoa
1 rkl Turun sinappia
1 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 tl currya
suolaa
pippuria
Tästä meni noin puolet.

Makaronisalaatti

Keitä 6 dl keltaista KUKKA MAKARONI tumma pastaa.
500 g tummia rypäleitä
250 g purkki Felix lohkottuja suolakurkkuja
2 suippopaprikaa
pala purjoa
3-4 tomaattia

Lorautin sekaan vajaan puolisen purkkia Saarioisten kevyttä sinappisalaattikastiketta. Kastike imeytyy aika lailla, joten pieni loraus ennen tarjolle asettelua on paikallaan. Tämä annos riitti noin 25 ruokailijalle muun ruuan lisänä. Perheemme tykkäsi tästä kovasti.

Vihersalaatti
6 jääruukkusalaattia
2 keltaista paprikaa
2½ tuorekurkkua
500 g vihreitä rypäleitä
3/4 minivesimelonia  (vaikka minusta se ei mikään mini ollut)

Tästä jäi aika lailla yli.


Lihapullat ( 90 - 100 kpl keskikokoisia)

1,4 kg nautajauhelihaa
3 dl korppujauhoja
5½ dl vettä
3 sipulia
4 munaa
3 tl suolaa
4 tl paprikajauhetta
4 tl soijaa
4 rkl ketsuppia
3 maustemittaa valkopippuria
2 maustemittaa mustapippuria

Sipulit pehmitin ensin paistinpannulla voissa, muuten tein normaalin lihapullataikinan tapaan. Kovinkaan mausteisia nämä eivät olleet, joten jos pitää mausteista enemmän, kannattaa lisätä. Tämä annos riitti siis noin 25 ruokailijalle muiden tarjottavien ohella. Tämä arviointi riittävyydestä on aina aika vaihtelevaa, mutta ainakin suuntaa antavaa. Meillä siis näin.


Tein ruokailupöytiin asetelmia luonnonkukista, mutta itikat olivat sitä mieltä, että metsästä ei viedäkään ihan mitä vain, joten poimin puna-ailakkeja tien varrelta. Sidoin kukat pieniksi kimpuiksi ja upotin paikallisesta kukkakaupasta jo esikoisen rippijuhlien aikaan ostettuihin kukkasieniin. Kolme vuotta sitten asetelmissa oli koiranputkien lisänä orvokkeja ja mustikan varpuja, mutta nyt halusin pinkin ja hennomman version.

Ihan alahelmaan laitoin oravanmarjojen lehtiä.


Laitoin ruokailupöydille myös pieniin kippoihin karkkeja, jotta saa suun makeaksi ennen kahvia. Ja seuraavaksi sitten makeammat postaukset!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti