Hae tästä blogista

maanantai 4. helmikuuta 2013

Runebergin tortut


Niin ne vain Runebergin tortut tulivat uunista ulos, vaikka en niitä aikonut tehdäkään. Enkä itse asiassa tehnytkään. Ajatukseni oli tehdä eräänlaisia testileivoksia Runebergin päiväksi. Nostin tätä varten kolme kananmunaa lämpiämään töistä tullessani. Kun meidän neiti kuuli, että Runebergin torttuja ei tulekaan, hän tarttui tuumasta toimeen ja päätti tehdä tortut itse - ovat sen verran hyviä, ettei ilman passaa jäädä. Annoin hänelle tämän hyväksi havaitun ohjeen, mutta en tullut maininneeksi, että kananmunat eivät olleet tarkoitetut Runebergin torttuihin. Niinpä hän laittoi taikinaan kaikki kolme munaa, joten lisättiinpä sitten ainakin desi lisää keksimuruja. Kekseinä olivat tällä kertaa Kantolan kaurakeksit, pari kanelirengasta ja omena-kanelikeksit. Ja hyviähän niistä tuli!
 
Hyvää Runebergin päivää!
 
 
Tässä ohje, jonka mukaan tortut oli tarkoitus tehdä:
 
Taikinasta tulee 12 isohkoa torttua.

200 g marg.
2 dl sokeria
2 munaa
2 dl vehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
2 dl keksimuruja
2 dl mantelijauhetta
1 dl kahvikermaa
1 tl rommiaromia.

Päälle vadelmahilloa ja tomusokerikuorrutetta.

Sekoita jauhot, leivinjauhe ja kardemumma. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Lisää jauho-leivinjauheseos, sitten keksimurut ja mantelijauhe. Lopuksi kerma ja rommiaromi. Paista uunin keskitasolla 200 asteen lämmössä noin 20 - 25 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Alkuperäisessä ohjeessa paistoaika oli 13 -15 minuuttia, mutta meidän uuni ei tuossa ajassa paistanut.
Anna hieman jäähtyä ja sitten päälle vadelmahilloa ja tomusokerikuorrutetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti