Hae tästä blogista

sunnuntai 21. maaliskuuta 2021

Herkkunyytit

 

Nyr minun on pakko tomertua tämän blogin pitoon! Jonkin verran olen leiponut ja kuvannutkin tuotoksia, mutta tänne blogiin asti en ole niitä saanut siirrettyä. Aloitan tänä viikonloppuna tekemilläni herkkunyyteillä Titan tupa-blogista bongaamani ohjeen myötä. Minulla tuli näistä ehkä liiankin suuria. Neliön sivu oli 8 cm. Kaikenkaikkiaan sain annoksesta 22 kappaletta. Ohjeessa oli, että vaniljakreemijauhe sekoitetaan veteen, mutta en suosittele! Niistä versioista ei tullut edes kuvauskelpoisia. Onneksi jätin kreemin osasta nyyteistä pois, koska kaikki perheessämme eivät tykkää vaniljakreemistä. Kohotuksen jälkeen painasin jauhotetulla yskänlääkemitalla painauman, johon laitoin hillon. Pysyi näin ihan kivasti paikoillaan. Kuten Titan tupa -blogissa oli maininta, että nyytit eivät ole kovin makeita, se kannattaa huomioioda. Itse en kaipaa enempää sokeria, koska makea hillo ja tomusokerikuorrute  kompensoivat sen, mutta makeaan tottunut kyllä huomaa, että jotakin puuttuu. 😊

taikina:

150 g voita 

10-11 dl vehnäjauhoja (itse laitoin 10 dl)

2 rkl sokeria

2 munaa

3 dl maitoa

50 g hiivaa 

täyte :

1 dl vaniljakreemijauhetta

3 dl maitoa (alkuperäisessä ohjeessa oli siis vettä, mutta minulla kreemi meni kyllä aivan kamalaksi vedellä. En siis ole testannut tuolla maidolla. Kannattaa varmaan tehdä pussin/purkin ohjeen mukaan. Minulla kreemiä tuli liikaa. Tosin en kaikkiin kreemiä laittanutkaan - onneksi! Riippunee siis kreemijauheesta.)

paistonkestävää vadelmahilloa tai -marmeladia


Nypi vehnäjauhot ja kuutioitu voi murumaiseksi seokseksi. Liuota hiiva kylmään maitoon.

Riko munat eri kulhoon ja lisää sokeri. Vatkaa kevyesti sekaisin.

Lisää ensin neste voi-jauhoseokseen, lisää sitten sokeri-munaseos ja alusta tasaiseksi.

Ripottele työpöydälle jauhoja. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli kummastakin samankokoinen levy. Leikkaa taikina taikinapyörällä samankokoisiksi neliöiksi (minulla sivu 8 cm). Paina neliöiden reunat keskelle ja nosta nyytit paperivuokiin. Anna kohota liinan alla 45 min - 60 min. 

Valmista vaniljakreemi ja laita kreemi jääkaappiin.

Paina halutessasi syvennys keskelle esim. jauhotetulla yskänlääkkeen korkilla (halkaisija 3,7 cm). Voitele kohonneet nyytit kananmunalla. . Laita keskelle lusikallinen hilloa tai marmeladia ja pursota päälle vaniljakreemiä. 

Paista 225 asteessa noin 10-12 minuuttia. Koristele jäähtyneinä ripottelemalla tomusokeria päälle tai tomusokerikuorrutteella.



4 kommenttia:

  1. Pitääkin myös itse kokeilla ensi kerralla tehdä kreemi maitoon. Minulla on Mauste-Sallisen kreemipurkki ja siinä kyljessä on ohje tehdä veteen. Mitä kreemiä käytit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla puolestaan oli Dr. Oetkerin jauhetta ja pussin ohjeen mukaan kreemi pitäisi tehdä maitoon. Tässäpä se oleellinen ero taitaa ollakin. Sinulla olikin aivan oikean näköistä kreemiä, ja mikä ettei, kun ohjeessa sanotaan käytettävän vettä. Itsekin ensin ajattelin tehdä maitoon, mutta kalkkiviivoilla muutin mieltäni. No, vahingosta viisastuu.

      Poista
  2. Kokeilin kans tälläö ohjeella. Minusta taikina huusi suolaa! Lisäsin sitä normaalin määrän ja laitoin myös kardemummaa. Sitä olisin saanut laittaa enemmän. Näyttää olevan hiekkahentusten/kirsikkapullien ophjeesta muokattu tämä ohje. Niistäkin tulee paljon parempia suolaripsauksella. Sokeria laitoin myös enemmän. En ole vieläö saanut tuotoksiani näkösälle blogiin.

    VastaaPoista