Hae tästä blogista

lauantai 6. elokuuta 2022

Suklaakakkuja


Tässä ylemmän kakun moussessa on mukana 2 rkl haarukalla soseuttuja vadelmia.


Olen pitkään etsinyt hyvää suklaakakkupohjaa ja nyt se löytyi! Suklaapossun blogissa oli kaksikin hyvää pohjaa, mutta itse valitsin tämän. Tällä ohjeella tein kahteen n. 22 cm vuokaan ohuet pohjat, jotka halkaisin vain kahtia. Paistamisen kanssa kannattaa olla tarkkana, ettei paista liian kuivaksi. Suorakulmion muotoinen 4 munan kakku oli selvästi mehevämpi (paistoin vain 35 minuuttia), eli olin osannut ottaa sen uunista oikeaan aikaan pois. Vai liekö tehnyt se, että pakastin pohjan ennen täyttöä. Tiedä tuota.

Tästä tuli siis kaksi ohutta pohjaa n. 22 cm vuokiin. Suklaapossun blogissa tästä oli tehty yksi kakku.

Kakkupohja

50 g tummaa suklaata sulatettuna
125 g voita
1 dl rypsiöljyä
2 dl vettä
1,5 dl ranskankermaa 
3 munaa
1½ dl sokeria
1½ dl fariinisokeria
4,75 dl vehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
1 ½ tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
½ tl suolaa
1 rkl vaniljasokeria


Sulata voi ja suklaa varovasti välillä sekoittaen miedolla lämmöllä. Sekoita joukkoon öljy, vesi, ranskankerma, sokerit sekä munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi, mutta älä vaivaa, jottei taikina sitkisty. Kaada taikina voideltuihin n. 20-22 cm irtopohjavuokiin ja paista 170 °C noin 40 - 55 minuuttia tai kunnes tikkuun ei jää kokeiltaessa taikinaa. Jos teet kaksi ohuempaa pohjaa, paistoaika ei ole noin pitkä (55 min). Jos teet yhden kakun, 55 minuuttia on varmaan paikallaan. Kun tein pohjan 4 neljällä munalla suorakulmion muotoiseen vuokaan, paistoin noin 35 minuuttia 160 asteen lämmössä oman uunini 2. tasolla. Nämä paistamisasiat ovat uunikohtaisia. Laita vuoan päälle folio paistamisen loppupuolella, mikäli pinta alkaa palamaan. Itse en kyllä laittanut.

Halkaise  jäähtynyt kakkupohja kahteen osaan. Pohjia ei tarvitse kostuttaa ollenkaan. Moussen ohje löytyi Päivi leipoo -blogista.

Molemmissa kakuissa on tämä täyte, mutta toiseen laitoin vielä 2 rkl vadelmia haarukalla soseutettuina, kun marjastaja sattui niitä sopivasti tuomaan. 😊

Mustikkamousse

2 dl vispikermaa (vatkaa)
200 g Valion Viola vaniljatuorejuustoa
2 dl mustikoita
1½ dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria


4,5 liivatetta 
1 rkl limestä puristettua mehua
1  rkl vettä


Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Jos käytät pakastemustikoita, sulata ne ensin. Itse käytin tuoreita mustikoita näin kesän aikaan. Soseuta mustikat yhdessä tuorejuuston kanssa sauvasekoittimella. Vaahdota kerma. Lisää sokerit kermavaahtoon. Kun liivatteet ovat lionneet noin 5 - 10 minuuttia ja ovat pehmeitä,  kuumenna mehu-vesiseos. Liuota kevyesti puristetut liivatteet siihen, kaada tämä ohuena nauhana mustikkaseokseen samalla sähkövatkaimella vatkaten. Lisää kerma mustikkaseoksen sekaan varovasti esim. lastalla nostellen, jotta kuohkeus säilyy. 

Kokoa irtopohjavuokaan reunakalvoja käyttäen. Kun kyseessä on marjainen kosketus kakkuvuokaan, jotkut vuuat reagoivat marjojen kanssa, joten käytä jotakin suojaa, jotta mousse ei ole kosketuksissa metallin kanssa. Jos itselläsi ei ole reunakalvoja, leivinpaperikin varmaan käy ja kaikki vuoat eivät todennäköisesti tätä vaadikaan.

Alimman kakun päällys on suklaakinuskia, joka valitettavasti ehti hieman jämähtää, kun lähdin hakemaan koristeiksi tulevia ruusuja. Ylemmässä kakussa päällyksenä vatkattua vispikermaa 1 dl, jonka maustoin tomusokerilla.

Suklaakinuski (Pirkka 12/2006)

1 dl vispikermaa
½ dl fariinisokeria
½ dl sokeria
50 g laktoositonta suklaata (alkuperäisessä ohjeessa oli taloussuklaata, mutta se ei ole laktoositonta, joten käytettäväksi suklaaksi valikoitui Brunbergin tumma suklaa)

Kuumenna kattilassa kerma, fariinisokeri ja sokeri koko ajan hämmentäen. Keitä pari minuuttia kunnes kinuski on sakeahkoa (minä keitin n. viisi minuuttia). Lisää joukkoon paloiteltu suklaa. Kuumenna kunnes suklaa sulaa, mutta älä keitä. Anna jäähtyä hieman ja "kaada" kakun päälle.

Alla olevan isomman kakun tein 4:llä munalla ja muut aineet laskettuina sen mukaisesti. Käytin suorakulmion muotoista reunoista koottavaa vuokaa, Kolmen munan pohjakin olisi riittänyt, sillä kerroksista tuli aika paksuja. Välissä on vadelmamousse, joka on mielestäni maukkaampi kuin mustikkamousse.

Vadelmamousse

6 liivatelehteä
2 dl vispikermaa
1 prk Creme Fraichea (150 g - 180 g)
1 prk rahkaa
2 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
3 - 5 dl kotimaisia pakastevadelmia haarukalla soseutettuna ja valutettuna (nyt taisi olla lähes 5 dl)
Vadelmista tulleeseen nesteeseen liuotin liivatteet (n. 2 rkl)

Mousse on aika vetelää, joten kannattaa pitää sitä hieman jääkaapissa jämäköitymässä ennen täyttöä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti