Hae tästä blogista

lauantai 7. tammikuuta 2023

Mokkaiset pikkuleivät 


Tein näitä pieniä jalkoja mokkaisina pikkuleipinä. Huom! Muotti pitää kääntää toisinpäin, kun tehdään alaosaa. Pieni kukka on sokerimassasta. Keskellä on pieni sokerihelmi.

Mokkapikkuleivät (noin 20 kpl)

125 g voita tai margariinia
2 rkl sokeria
1 tl leivinjauhetta
3 - 3½ dl vehnäjauhoja
4 rkl kuohukermaa

En ole ihan varma, olisiko taikina pitänyt tehdä näin vai nyppimällä, mutta ainakin nämä onnistuivat tällä tavoin tehtyinä:

Vaahdota ensin voi ja sokeri. Sekoita jauhot ja lisää taikinaan. Lopuksi kerma. Paista 200 asteen lämmössä keskitasolla noin 8 minuuttia.

Täytteenä on mokkakiisseli. Noihin pikkujalkoihin tein puolikkaan annoksen, mutta noihin isompiin tein kesällä koko annoksen. Tosin silloin jäi kiisseliä vielä jälkiruuaksikin. Oli hyvää vadelmahillon kanssa.

Mokkakiisseli 

Pikku jalkoihin siis puoli annosta tätä kiisseliä.

2 dl kahvia
1½ dl kuohukermaa
3 rkl sokeria
2 keltuaista
3½ tl perunajauhoja
1 tl vehnäjauhoja
25 g voita

Kaikki aineet pannaan teflonkattilaan ja kuumennetaan hämmentäen kunnes sakenee.

Kuorrutus:
n. 3 dl tomusokeria
Lisää vahvaa kahvia sen verran, että tulee aika kiinteä seos. Kokeile ensin 2 - 3 rkl ja lisää tarvittaessa.


Kesällä panin täytetyt pyöreät pikkuleivät pakasteeseen. Kuorrutin ja koristelin ne vasta juhlia edeltävänä päivänä. Noita pikku jalkoja en pakastanut. Tein pikkuleivät, säilöin kuivassa ja viileässä. Teimme sitten kuorrutuksen ja seuraavana päivänä, pari päivää ennen h-hetkeä täytin ne mokkakiisselillä. Säilytys siis jääkaapissa. Huomasin, että tämä ei ole välttämättä hyvä, koska osa pikku jaloista meni laikukkaiksi. Halusin kuitenkin kokeilla, että en pakastaisi, koska pakasteessa pikkuleivät nuoskistuvat.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti