Repäisin lokakuun
Yhteishyvä-lehdestä päärynäpiirakan reseptin tyyliin kokeilenpa joskus. Yllätyin positiivisesti. Tein tämän vähän ex tempore, joten kaikkia ohjeessa mainittuja aineita ei ollut, mutta jääkaapista löytyi kuitenkin korvaavia. Minun aineillani tehtynä ohje menee näin:
Murotaikina
100 g margariinia
4 dl vehnäjauhoja
1½ dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
½ tl soodaa
½ tl jauhettua kardemummaa
Pohja
3/4 murotaikinasta
1 kananmuna
1 prk (150 g) lakka-omena jogurttia (laktoositon)
Täyte
3 pientä päärynää
noin 1 dl JAM IT! -passionhilloa paseerattuna siivilän läpi, etteivät siemenet tule mukaan
1/4 murotaikinasta
Nypi pehmeä rasva ja keskenään sekoitetut kuivat aineet tasaiseksi muroseokseksi.
Ota noin 1/4 taikinasta erilleen päällystä varten. Lisää loppuosaan kananmuna ja jogurtti. Sekoita tasaiseksi ja levittele jauhotetuin käsin voideltuun piirakkavuokaan. Taikina on aika löysää ja sitä on suhteellsen paljon. Varaa siis riittävän suuri piirakkavuoka (halkaisija noin 24 cm). Kuori päärynät ja viipaloi ne pohjan päälle. Levitä hillo päärynöiden päälle. Ripottele loput muroseoksesta pinnalle. Ohjeessa käskettiin paistaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia, mutta minulle homma ei toiminut tuolla ohjeella. Aloitin paistamisen keskitasolla, jossa paistoin noin 20 minuuttia, minkä jälkeen siirsin piirakan alatasolle, ja jatkoin paistamista toiset mokomat 20 minuuttia. Siis tarkkaile tikulla kypsyyttä.
Lisäys: Olen tehnyt tätä vielä pari kertaa myöhemminkin. Kannattaa levitellä päärynäviipaleet ihan reunaan saakka. Käytin viikunahilloa toiseen ja toiseen aprikoosihilloa. Jogurttina oli molemmilla kerroilla vaniljajogurttia. Tämä torttu sopii makumaailmaani.. Paistoaikakin alkaa olla enemmän kohdillaan. Olen paistanut reilut puoli tuntia. Mikä lienee hidastanut kypsymistä ensimmäisellä kerralla.
Sinulle on tunnustus/haaste blogissani =)
VastaaPoista