Olen leikannut tämän ohjeen taannoin jostakin lehdestä nimellä Mökkiläisen pyhätorttu. On helppo ja nopea valmistaa. Ohjeessa on päällelaitettavaksi 1 litra marjoja, mutta minulla ei ollut kovinkaan paljon. En nimittäin muistanut muistuttaa, että tarvitsen vielä marjoja, kun olin jo yhden piirakan leiponut. Tein ihan tavalliseen piirakkavuokaan, joka ei ole keskeltä ohuempi, mutta kun laitoin pohjan itseään pienemmälle lautaselle, se asettui ikäänkuin olisi tehty oikealla piirakkavuualla.
Torttupohja
2 munaa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
(½ tl kardemummaa, jota en ole koskaan laittanut, ettei marjojen maku hälvene)
1 rkl voisulaa (ohjeessa tämä on suluissa, mutta itse laitoin)
Päälle:
1 prk ranskankermaa (150 g)
1 tl vaniljasokeria
1 rkl sokeria
Marjoja ohjeen mukaan 1 litra, mutta vähempikin riittää. Lieneekö minulla ollut puoltakaan litraa.
Kiille pintaan
Keittelin pakkauksen ohjeen mukaan hyytelösokerista kiilteen. Vettä oli 1,75 dl ja hyytelösokeria 0,75 dl, mutta en saanut kaikkea menemään.
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Voitele ja jauhota piirakkavuoka. Vaahdota munat. Lisää sokerit ja vaahdota edelleen, kunnes vaahto on valkoista. Lisää jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Lisää lopuksi voisula. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä noin 15 - 20 minuuttia uunin keskitasolla. Kumoa hieman jäähdyttyä ja anna pohjan jäähtyä kunnolla ennen kuin laitat sen päälle keskenään sekoitetut ranskankerman ja sokerit. Sitten marjat ja lopuksi kiille.
Tämä on sellainen helppo perustorttu. Aiemmin tykkäsin tästä enemmänkin, mutta mikä lie, kun nykyisin ei näistä entisistä suosikeista niin perusta. Liekö makuaisti laantunut iän myötä. Kertoneeko samaa se, että nuoriso kyllä tykkäsi.