Hae tästä blogista

tiistai 3. heinäkuuta 2012

Pikkuleipiä


Esikoisen rippijuhlien jälkeen aloin opettelemaan täytekakkujen tekoa. Nyt haastelistalla olivat pikkuleivät.

Ylhäällä vasemmalla ovat alkuperäiseltään nimeltään wieniläiset suklaasilmät, nyt nimi olisi varmaankin ranskalaiset suklaasilmät.

Suklaasilmät

175 g margariinia tai voita
2 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
1 muna
100 g taloussuklaata
1 dl perunajauhoja
3½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

koristeluun ranskalaisia pastilleja

Vaahdota rasva ja sokerit. Lisää vaahtoon muna, sulatettu ja hieman jäähtynyt suklaa sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet. Pursota taikinasta pikkuleipiä ja paina niiden keskelle ranskanpastilli.

Itse olen nykyisin tehnyt näistä tosi pieniä, sillä pikkuleivät leviävät uunissa. Kokeile ensin muutama koepaistaa. Taikina on aika kovaa pursottaa. Olen käyttänyt sellaista vanhaa muovipursotinta, jota saa ihan peruskaupoista.

Paista 200 asteessa vajaa 10 minuuttia, anna jäähtyä ja koristele halutessassi sulatetulla suklaalla.
Riippuu tietenkin pikkuleipien koosta, mutta annoksesta tulee noin 140 - 180 kpl.

Vieressä oikealla ovat limettipikkuleivät, jotka tein Kotilieden ohjeella. Tosi hyviä viipalepikkuleipiä.

Alhaalla vasemmalla on herrasväen pikkuleipiä TaikinaTaivaan ohjeella. Puolitin annoksen ja sain noin 45 onnistunutta pikkuleipää. Tahtoo aina jonkin verran olla niitä ylipaistuneita. Yhteensä annoksesta tuli noin 60 pikkuleipää. Välissä oli mansikkamarmeladi. Kannattaa täyttää juhlapäivää edeltävänä päivänä.

Oikealla alhaalla on Wiener nougat -ässiä edelleen TaikinaTaivaan ohjeen mukaan.

Tarkoituksenani oli testata säilyvyyttä ja pakastettavuutta, mutta tuo säilyvyys osuus ei onnistunut, koska pikkuleivät ovat menneet parempiin suihin... Kuitenkin ehdin laittaa pakasteeseen muutaman heti tuoreeltaan, ja tässä tulos (siis minun mielestäni): herrasväen pikkuleipä nuoskistui täytettynä pakasteessa liikaa, samoin suklaasilmien rapeus kärsi. Wiener nougat -ässät säilyttivät rapeutensa näistä kolmesta parhaiten, mutta limettipikkuleivät eivät ehtineet pakasteeseen :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti