Hae tästä blogista

tiistai 4. joulukuuta 2012

Jouluiset leivonnaiset, osa 6: Ässät juhla-asuun


Tein tosiaan viikonloppuna ässiä, ja mikäs sopiikaan paremmin Suomen itsenäisyyden kunniaksi kuin S. Kastoin päitä sulatetussa valkosuklaassa ja laitoin hieman hiletta kimallukseksi.

200 g voita
2 dl sokeria
2 munaa
5 dl vehnäjauhoja
1½ tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta

Kaneli-sokeriseos pinnalle
2 tl kanelia
3 rkl sokeria


Pehmitä voi mikrossa tai huoneenlämmössä. Lisää sokeri. Vatkaa, kunnes seos vaalenee. Lisää munat yksitellen, vatkaa kuohkeaksi. Lisää jauho-leivinjauheseos siivilän läpi. Sekoita tasaiseksi. Peitä taikina ja nosta jääkaappiin. Anna taikinan kovettua 1 - 2 tuntia. Leivo taikinasta ohutta tankoa (Ø 1 cm). Käytä tarvittaessa apuna jauhoja. Leikkaa tanko 8 cm:n paloiksi. Sekoita sokeri ja kaneli reunallisessa astiassa, esim. vuoassa. Pyöräytä tangot siinä. Siirrä pellille leivinpaperille. Käännä S-kirjaimen muotoon. Kypsennä uunin keski- / yläosassa 175 asteessa n. 14 min tai kunnes kypsiä ja kauniin ruskeita.

Alkuperäinen ohje on Valion sivuilta. Lisäsin vain taikinaan kanelin ja vaniljasokerin. Minulle tuli 62 ässää, mutta ensi kerran teen pienempiä. Yhden pellin (viimeisen - tietenkin) onnistun paistamaan minun silmälle sopivan kokoisia. Pidän ässien mausta, mutta monesti niiden ulkonäkö on aika arkinen juhlapöytään. Nyt kuitenkin olin koristeluun tyytyväinen. Ideaa voi hyödyntää tulevaisuudessakin ;)

Hyvää itsenäisyyspäivää!

1 kommentti: